En la selecció de 308 notícies hem detectat algunes notícies falses, les quals han aflorat a partir del seguiment al cercador Google, la lectura de la premsa convencional i a través del compte de Twitter Malditobulo. Més enllà del fet que són una mostra de mal periodisme, cal preguntar-se si les notícies que apareixen com a falses es refereixen a una sèrie de temes que contribueixen a confirmar els prejudicis del mitjà (per exemple, en relació als atemptats/atacs).
Alguns exemples:
Es desmenteix que Trump hagi matat gihadistes en el primer dia de presidència. “No, Trump no ha matado 100 yihadistas en su primer día La operación fue el jueves. Con Obama como Presidente.”
Tot i que en un inici Mediterráneo Digital informava d’un canvi d’escultura (d’una persona negra) en la Casa Blanca, després es descobria que Trump no va retirar el bust de Martin Luther King del despatx oval.
En l’assalt a un supermercat, que havien cobert molts dels mitjans de la mostra, la notícia que difonen destaca que l’atacant va cridar “Al·là és gran”. Després es confirma que ni ho va cridar, ni era musulmà ni va fer l’acció per motivacions religioses.
A més de les falses, hi ha altres notícies que generen dubte de si són veraces, si es té en compte que no han aparegut replicades als mitjans convencionals. Una de les que generen dubtes -amb un titular que es recrea amb els detalls de l’acció- és la següent: “La sueca que ha sido violada por 7 refugiados sirios tras encadenarla en un sótano” (Periodista Digital 16/01/2017).
En d’altres casos, només hi ha una part que és veraç, l’altra es demostra falsa. A Alerta Digital, per exemple, es fan ressò de l’atemptat del Quebec per desacreditar el ministre canadenc: “El ridículo de Justin Trudeau: Uno de los autores de los disparos en la mezquita de Quebec se llama Mohamed Khadir y es musulmán” (30/01/2017). Després es comprova que Mojamed Khadir és considerat un testimoni dels fets. O en una altra notícia: “Tres años de libertad condicional a la periodista húngara que zancadilleó a un simpatizante del ISIS residente en España” (13/01/2017). La informació falsa és la relacionada amb el refugiat i la seva suposada vinculació amb el gihadisme.