L’Observatori pretén ser una eina per combatre el discurs d’odi als mitjans de comunicació. Arran de les pràctiques observades als mitjans, hem elaborat una llista de recomanacions adreçades tant a professionals del periodisme com a la ciutadania: a les persones professionals del periodisme, els fem arribar unes reflexions perquè no reprodueixin les pràctiques dels mitjans analitzats, mentre que a la ciutadania els fem propostes per detectar, aturar i deconstruir la difusió de notícies discriminatòries.
Recomanacions per a periodistes:
Temps: evitar la pressa a l’hora de pensar i escriure una informació. Esquiva el periodisme ràpid o les lògiques de l’anomenada guerra pels clicks.
Objectius: la informació que publiques beneficia algú, perjudica algú? Com t’ha arribat? Què vols transmetre?
El com: quin tractament li vols donar a aquesta notícia? Quin enfocament?
Investigació/denúncia: tens accés a informació que pot evitar la discriminació d’algú? Davant de situacions de discriminació, investiga i denuncia.
Fonts: Quina validesa li donem a una font que difon el discurs d’odi? S’ha de publicar, però amb context per contrarestar les seves tesis? Com contrarrestar els seus arguments?
Fonts: Has anat a la font primària? És una notícia copiada d’algun altre mitjà o d’agències?
Les cometes: Hem posat en context les declaracions d’algú? Evitar l’abús de les cometes que acompanyen les cites literals. La veu de la persona periodista ha de ser-hi, ha de guiar els arguments.
Context: Hi ha dades sobre aquell fenomen? Acompanyem la informació amb context.
Llenguatge: fer una aposta per expressions, denominacions que generin consens, no polèmica gratuïta.
Llenguatge: evitar la terminologia provinent de les fonts policials o, si és inevitable, posar-la en context.
Opinió: evitar barrejar opinió explícita amb informació; genera confusió a les persones lectores.
Impacte: quin impacte potencial pot generar aquella notícia, donat el clima polític o social?
Aposta: aquella notícia fa una aposta per la interculturalitat? Explica històries d’èxit que siguin un exemple a seguir. Dóna a conèixer històries de vida que generin empatia o que condueixin a l’activisme.
Recomanacions per a la ciutadania:
Titulars: cal qüestionar els titulars i els textos que revelen les característiques d’una persona (color de pell, origen, religió, etc.) en notícies on aquesta dada no només no és rellevant, sinó que contribueix a un estereotip o prejudici.
Totes les persones són…: Posar en dubte les generalitzacions o estereotips en relació a grups humans (persones d’orígens diversos, persones musulmanes, del poble gitano…): les comunitats no són monolítiques; les comunitats són diverses o heterogènies.
Contrast: Contrastar si aquella informació ha sortit en d’altres mitjans (convencionals o massius), de diferents espectres ideològics.
Cerca activa: Fer una recerca per fotografia per veure si aquella imatge ja s’havia fet servir en el passat
Fonts: Revisar quines fonts té aquella notícia: són plurals? Parlen les persones afectades? Són només fonts policials?
Context: Avaluar si la notícia té dades de context (informació sobre les fonts, dades estadístiques, etc.)
Ús de videos i fotografies: Desconfiar dels videos o fotografies que estiguin editades o que tinguin titolets afegits pel mitjà
Aquestes recomanacions han estat elaborades a partir de l’experiència de l’equip de l’observatori i les següents fonts:
- Col·legi de Periodistes de Catalunya Codi deontològic
https://www.periodistes.cat/codi-deontologic - Col·legi de Periodistes de Catalunya Guia sobre el tractament de la diversitat cultural en els mitjans de comunicació
http://fcic.periodistes.org/wp-content/uploads/2013/11/guia_diversitat.pdf - Ethical Journalism Network Hate Speech Inphographic
http://ethicaljournalismnetwork.org/what-we-do/hate-speech - Recomanacions de Brigitte Vasallo i Daniel Ahmed en taller Resistir i desmantellar el discurs islamòfob a les xarxes socials, durant les Jornades Controla’t a les xarxes 2 i 3 de març de 2017 al CCCB
- Marthoz, Jean-Paul (2013) Corresponsals de les migracions, Pol·len edicions